27 Eylül 2007 Perşembe

SEZEN AKSU

Biyografisi

13 Temmuz 1954 yılında Denizli Sarayköy'de doğdu. Anne ve babası öğretmendi. Üç yaşında İzmir'e taşındılar. Büyüme çağında sanatın bütün dallarına ilgi duyan Sezen, resim, tiyatro, dans dersleri alırken, yüksek öğrenim için Ziraat Fakültesi'ni seçti. Aynı yıllarda İzmir radyosu sanatçılarının dersler verdiği İzmir Radyosu Sanatçılar Derneğine girdi ve dört yıl aralıksız, iki yıl aralıklı altı yıl süreyle Türk Sanat Müziği eğitimi aldı. Ziraat fakültesindeki öğrenimini yarıda bıraktı. Profesyonel olarak müzikle ilgilenmeye başladı. İlk 45'liği Haydi Şansım/ Gel Bana 1975 yılında çıktı. Aynı yıl içerisinde Yaşanmamış Yıllar/ Kusura Bakma isimli ikinci 45'lik plağı yayınlandı. Sezen Aksu bir dergiye verdiği röportajda, iki plağını amatör bulduğunu ve gerçek çıkışını üçüncü plağı Olmaz Olsun/ Vurdumduymaz ile yapacağını söyledi, dediği gibi de oldu. Olmaz Olsun/ Vurdumduymaz, 1976 yılının müzik listelerinde uzun süre bir numaradaki yerini korudu. Yorumculuğu kadar besteci ve söz yazarı kimlikleriyle dikkatleri üzerinde toplayan Sezen Aksu'nun 1976'da çıkan diğer 45'likleri Kaç Yıl Geçti Aradan ve Kaybolan Yıllar oldu.

1978'de Hurşid Yenigün'ün iki bestesine söz yazan sanatçı, Gölge Etme/ Aşk isimli 45'liğini piyasaya sundu. Artık Sezen Aksu'nun müzik listelerinde haftalarca bir numarada kalması kimseyi şaşırtmıyordu. Yine bu yıl içerisinde, şu anda piyasada bulunan en eski Sezen Aksu yapıtı olma özelliğini koruyan Serçe kaseti piyasaya çıktı. Bir yıl sonra 'Serçe'yi Ağlamak Güzeldir izledi. İlk kez 1979'da sinema oyunculuğu denedi.

1982'nin ilk haftası Şan Müzikholü'nde Sezen Aksu Aile Gazinosu adlı müzikali sahneledi. Müzikalde yedi ayrı tipi canlandıran sanatçı, Adile Naşit, Şener Şen, Ayşen Gruda, Altan Erbulak gibi usta tiyatro oyuncuları ile aynı sahneyi paylaştı. 1984 yılında yayınlanan Sen Ağlama çalışması, TRT denetiminden ancak bir sonra geçtiğinde şarkıları geniş kitlelere ulaştı. Bu sırada Minik Serçe, oyunculuk yeteneğiyle de ön plandaydı. 1986'da sahnelenen Bin Yıl Önce Bin Yıl Sonra müzikalinde oynadı. Aynı yıl çıkan Git albümü piyasaya çıkar çıkmaz büyük bir ilgi gördü ve albümün hemen hemen bütün şarkıları hit oldu. Daha sonra yayınlanan Sezen Aksu 88 isimli çalışmasını Sezen Aksu Söylüyor takip etti. 1991 yılında Gülümse de, diğer albümleri gibi büyük ilgi uyandırdı. Hatta albümdeki şarkılardan Hadi Bakalımın single'ı Avrupa'da yayınlandığında, klibi olmamasına rağmen iyi bir satış grafiği yakaladı.

Sezen Aksu, yoluna müzikalite açısından kusursuz albümler yapmak üzere devam etti. Deli Kızın Türküsü (1993) farklı tarzdaki Sezen Aksu albümlerinin ilki oldu. Küçüğüm, Masum Değiliz, Kalbim Ege'de Kaldı gibi şarkılar bu çalışmada yer aldı.

Çoğunlukla aşkı anlatan şarkılar yazan, besteleyen ve söyleyen Sezen Aksu, özellikle Işık Doğudan Yükselir (1995) isimli albümüyle müziğindeki farklılaşmayı sürdürdü. Sanatçı bu kez Anadolu'nun dört bir yanındaki ezgilerle kendi müziğini sentezledi.

1996 yılında vefat eden Onno Tunç'a ithafen, aynı yılın yaz ayında Düş Bahçeleri'ni çıkardı. Bu albümde, altı yıl süresince vokalistlerine albümleri için verdiği şarkılarını yeniden yorumladı.

1997'de Goran Bregoviç ile birlikte çalıştığı ve Balkan ritminde şarkılardan oluşan Düğün ve Cenaze yayınlandı. Farklılaşan müzikal çizgisine karşılık eski Sezen şarkıları isteyen hayranlarını kırmayarak 1998'de Adı Bende Saklı isimli albümünü yaptı. Sanatçının en son yayınlanan çalışması ise Deliveren oldu.

Bugüne kadar 16 albüm ve 500'den fazla şarkı yapan Minik Serçe ve 'Ana Kraliçe gibi unvanlara sahip sanatçı, Türk pop müziğinin en güçlü seslerinden biri. Ayrıca, bir zamanlar vokalistliğini yapan Aşkın Nur Yengi, Harun Kolçak, Levent Yüksel, Sertab Erener gibi isimleri de pop müziğimize kazandırdı.Minik Serçe lakabını Sezen Aksu'ya rahmetli gazeteci Yavuz Gökmen takmıştır.

Kaynak. Wikipedia

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

medyadan

BlogcuZade Master