5 Ocak 2009 Pazartesi

Plastik Estetik Cerrahi

Plastik ve Estetik Cerrahi nedir?

Plastik Cerrahi fiziksel fonksiyon bozukluklarının düzeltilmesini , kazalar, hastalıklar, doğuştan gelen kusur ve bozuklukların azaltılmasını araştıran bir tıp uzmanlık dalıdır.
Plastik kelimesi eski Yunanca’da şekil verme, biçimlendirme anlamına gelen “plastos kelimesinden türetilmiş. Plastik cerrahi hem estetik hem de rekonstrüktif cerrahiyi kapsar.
Estetik cerrahi yüze ve vücuda ait özellikleri şekillendirmeyi ve kişinin görünüşünü düzelterek güzelleştirmeyi amaçlar. Rekonstrüktif cerrahi ise yüzü yada vücudu yeniden inşa eder , fiziksel fonksiyonları onarır ya da güçlendirir. Bir kaza, hastalık yada doğuştan gelen ikinci derecede deformasyonları en aza indirir. Plastik cerrahinin içinde yer alan estetik cerrahide bir rekonstrüksiyon yani bozulan veya deforme olan dokuları yeniden eski haline döndürmek için yapılan onarma işlemidir.
Estetik Plastik Cerrahinin Tarihçesi..
Plastik ve estetik cerrahinin tarihçesi M.Ö. 600 lü yıllara kadar dayanmaktadır. Bu dönemlerden kalan belgelerde Hindistan da ceza olarak kesilen burun ucunun kesildikten sonra nasıl tamir edildiği anlatılmaktadır. Modern anlamda plastik cerrahi 19. yy da gelişmeye başlamıştır. Tarihte bilinen ilk meme küçültme ameliyatı 1669 yılında yapılırken gerçek anlamda başarılı ameliyatların başlaması 1900 lü yılları bulmuştur. Plastik cerrahi gerçek gelişmesini yaşanan savaşlarla özellikle 2. dünya savaşı ile göstermiş, bu savaşlarda ortaya çıkan organ kayıplarındaki onarım uygulamaları ile iyice gelişti. İlk karın germe ameliyatı 1950 ler de liposuction (yağ alma) yöntemi 1960-70 lerden sonra uygulanmaya ve yöntemler gelişmeye başladı. Meme ameliyatlarında silikon protez kullanımı 1963 başlamıştır. Günümüzde oldukça popüler olan estetik ameliyatlarda kullanılan yöntemler hızla gelişmekte ve çeşitlenmektedir.
Güzel olmak neden önemli ve gereklidir?
Plastik ve estetik cerrahiye bu kadar ilginin olması insanların güzel olmak istemelerinden kaynaklanmaktadır. Kadın veya erkek güzel olan insanlar diğerlerinden doğumdan itibaren hayat boyu her zaman daha şanslı ve başarılı olabilmektedir. Güzel bir bebek daha doğar doğmaz bakım odasındaki hemşirelerden daha fazla ilgi görür, ağlayanların içinde herkes ilk onunla ilgilenir. Okul hayatında da, öğretmenleri arkadaşları ona her zaman daha fazla ilgi ve anlayış gösterirler. İş hayatında da bu durum devam eder. İş başvurularında eşit koşullarda her zaman güzel olan aday işi alır. Meksikalı bir plastik cerrahın dediği gibi “Güzellik en iyi referans mektubundan daha etkilidir”. Bu insanların kendilerine güvenleri de fazla olduğu için insan ilişkilerinde daha başarılı olabilirler. Yani kısacası istisnalar dışında güzellik hayattaki başarı için olmazsa olmaz bir gerekliliktir. Plastik ve estetik cerrahinin de amacı kişileri öz güvenlerini kazanmalarına kendileri ve çevreleri ile olan ilişkilerinde daha başarılı ve mutlu olmalarına yardım etmektir.
Neden ve kimler estetik ameliyat oluyorlar?
Dış görünüşünden memnun olan kişi kendisi ile barışık, iş hayatında ve sosyal ilişkilerinde daha başarılı, aşk ve evlilik hayatında daha kolay mutlu olabilmektedir. Dış görünüşünden memnun olmayan, kendilerince kusur olarak gördükleri yerlerinin düzeltilmesi için bize müracaat ediyorlar. Bu kompleks yaptıkları veya kusurlu olduğunu düşündükleri yerlerinin veya işleri gereği ameliyat için bize başvurmaktalar.
Örneğin göğüsleri küçük olan bir bayan hastam ameliyattan 1 ay sonra birisi ile tanıştı ve 4 ay içinde evlendi. Burada etkili olan aslında kızın göğüslerin büyütülmesi değil, kişinin kendine olan öz güveninin artması sonucu insan ilişkilerinde daha başarılı olmasıdır. Diğer bir örnek manken bir hastam meme ve burun ameliyatından sonra işlerinin çok arttığını iyi para kazandığını ve daha popüler olduğunu söyledi.
Çizdiği imajdan memnun olan kişinin özgüveni yerindedir. İşinde ve sosyal hayatında başarılıdır. İlişkilerinde rahattır. Aynaya baktığında burnunun yüzüne hiç yakışmadığını , hamilelikten sonra karnının eskisi gibi dümdüz olmadığını ya da yüzünün elastikiyetini kaybedip sarktığını görüp dış görünüşünün kötü olduğunu düşünenler ve çevreleriyle olan ilişkilerinde tutuk ve uyumsuz davranabilirler
Estetik Cerrahiye en uygun adaylar kimlerdir?
İstatistiklere göre, her yıl, milyonlarca kişi, görüntülerini daha güzelleştirmek için estetik cerrahiye başvuruyor. Bazıları önemli boyutlarda değişiklikler bazıları ise ufak tefek düzeltmeler arayışındalar.
Uzun süre sadece kadınların kurtarıcısı olarak kabul edilen estetik cerrahi günümüzde iyi sonuçları ve avantajlarını keşfeden bir çok erkeğin de ilgisini çekiyor. Örneğin, erkekler ile kadınlar burun ameliyatı konusunda benzerlik gösteriyorlar. Bazı erkekler ise yağlarından kurtulmak istiyor. Erkeklerde yağlar memeler, bel ve karın bölgelerinde toplanırken kadınlarda bel, kalça, uyluk, diz içi ve bazen de karında birikiyor. Diğer popüler olan yöntemde Lazer epilasyon, erkekler de kadınlar kadar estetik görünümü bozduğunu düşündükleri kıllardan kurtulmak istiyorlar.
Birçok estetik ameliyat tekniği ve ekolü olmasına rağmen ameliyata hazırlık genellikle üç aşamadan oluşuyor. Biri, kendinizi psikolojik olarak ameliyata hazırlamanız. Diğeri ise sağlık durumunuzun ameliyata elverişli olup olmadığının saptanabilmesi için laboratuar tahlilleri ve gerektiğinde röntgen çekimi gibi araştırmaların yapılması. Üçüncüsü ise sizin istediğiniz ameliyatın plastik cerrahi uzmanı doktorunuzla olabilirliğinin ve neler yapılacağının kararlaştırılmasıdır ki bu en önemli aşamadır. Burada hastanın iyi bir plastik cerrah seçimi kadar doktorunda estetik ameliyat için uygun hastayı seçmesi yani her iki tarafında birbirine uyum sağlaması çok önem kazanmaktadır.
Estetik ameliyat için en uygun adaylar düzeltilebilir kusurları nedeniyle moral bozukluğu yaşayanlar. Dış görünüşünden rahatsızlık duyan kişi, estetik kusuru düzeltildikten sonra hayata çok daha zevkle bakmaya başlıyor. Yüzünüzü ya da vücudunuzu “düzeltmek” kendinize olan güveninizi yeniden kazanmanızı sağlar. Fakat her zaman da mutluluğu garanti etmiyor. Bir gün burun ameliyatı yaptığım bayan bir hastam ameliyattan hemen sonra yatağında “Doktor bey şimdi de birini bulamazsam ben size sorarım” demişti.
Yakın çevreye karşı…
Kuşkusuz bir çok kişi estetik ameliyatından sonra değişmek istiyor. Ne var ki bu değişimin estetik ameliyattan kaynaklandığının anlaşılmasını istemeyenlerin sayısı da oldukça yüksektir.
Ama erkeklerin estetik ameliyat olduklarını gizlemeleri kadınlara oranla daha güç. Çünkü kadınlar ameliyat izlerini makyajın altında rahatça saklayabiliyorlar. Estetik ameliyat olacağımızı yakın çevremize söylemek sizin kararınıza kalmıştır.Bazıları ameliyat olacağına bütün arkadaşlarına anlatırken bazıları da devlet sırrı gibi gizlerler.Ne var ki çevrenizdekilere estetik ameliyat olduğunuz söylemenin, ameliyat olduğunuzu saklamak için harcayacağınız enerjiden daha kolay olduğunu da unutmayın. Yine de geçiş döneminizi daha az fark edilir kılmanın bazı yolları vardır. En çok önerilen yollardan biri, aynı zamanda tarzınızı da değiştirmektir. Böylece çevrenizdeki kişiler dış görünüşünüzdeki değişikliğin ameliyattan değil, tarzınızdaki değişiklikten kaynaklandığını düşüneceklerdir. Yani, kilo verebilir, saçınızın rengini ya da tarzını değiştirebilir yada gözlük yerine lens takabilirsiniz.
Kime ameliyat olmalıyım.?
Eğer estetik ameliyat olmaya karar verdiyseniz mutlaka bir plastik ve estetik cerrahi uzmanına muayene olmanız gerekmektedir. Bu cerrahın Türk Plastik cerrahi derneğine üye olması ve plastik cerrahi dalında uzmanlaştığını gösteren diplomaya sahip olması gerekir. Sizi ilgilendiren tüm konuları bu uzmandan ayrıntılı olarak öğrenmeli, uygulanacak ameliyat tekniklerinin çeşitlerini ve sizin uygun olanı cerrahınızla birlikte belirlemeli, oluşabilecek komplikasyon ve riskleri önceden ayrıntılı olarak sormalısınız.
En çok neler yapılıyor.
* Burun şeklini güzelleştirme ve burundaki tıkanıklığı giderme…
* Göğüs büyütme…
* Göğüs küçültme ve dikleştirme…
* Göğüsün alındığı durumlarda yeniden meme yapılması…
* Karın germe…
* Liposuction (karın ,bel, kalça, bacaklar, ayak bileği v.s yağlarının alınması)…
* Uyluktaki yağların alınması…
* Alın germe…
* Kaş kaldırma…
* Göz kapaklarının gerilmesi, torbaların alınması…
* Yüz gençleştirme…
* Boyun germe gıdı alma…
* Botox ile kırışıkların düzeltilmesi…
* Dudak kalınlaştırma…
* Yüzdeki çizgilere yağ veya doku kokteyli enjeksiyonu…
* Yüz “peeling” i (soyma)…
* Lazerle yüzdeki kırışlıkların ve lekelerin tedavisi…
* Saç ekme…
* Lazer Epilasyon…
Kaynak :.istanbulplast.com/
------
Plastik Estetik Cerrahi sürekli gelişen, özellikle kadınların giderek daha fazla ilgi gösterdikleri bir konu. Kadınlar sadece güzellik için keyfe keder bir olay olduğunu düşünüyorlar, ama gerçekte tüm insanların bir gün ihtiyaç duyabilecekleri elzem bir konu. Bir arkadaşımın ricası üzerine bu konu üzerine bir yazı yazmak için haberlerde arama yaparak birşeyler toparladım. Bilimsel veya çok faydalı bilgiler verecek değilim, sadece yazı dolsun arkadaşa link olsun diyerek bu yazıyı yazıyorum. (umarım böyle söyledim diye bana kızmaz ama ne diyeyim gerçek bu...:).

Gördüğüm kadarıyla site henüz hazır değil, kısa zamanda hazır olacağını düşünüyorum. Plastik estetik operasyonlar ve sağlık, güzellik, masaj, makyaj, cilt ve yüz bakımı gibi konularda"plastik estetik cerrahi" isimli bu siteyi ziyaret edebilirsiniz.

-----------------

Plastik cerrah arttı fiyatlar düştü, varoşlarda estetik ameliyat patladı
Mesude ERŞAN. Hürriyet


Estetik ameliyat denince film yıldızları, şarkıcılar ya da sosyete akla gelirdi. Ama plastik cerrahi uzmanlarının sayısındaki artış, varoşlarda açılan hastanelerde ameliyatların çok daha ucuza yapılabilmesi bu ameliyatları ‘‘halka indirdi.''
Artık konfeksiyon işçisi, tezgahtar, banka memuru, sekreter, muhasebeci, balıkçı, esnaf, ev kadını burnunu kaldırtma, memesini küçültme veya büyütme, basenlerini şekillendirmeyi lüks olarak görmüyor. İhtiyaçlar erteleniyor, bu ameliyatlara ödemek için para biriktiriliyor. Maksat güzellik olsun.
Varoşlarda estetik ameliyat patlaması yaşanıyor. Sarıgazi'deki Özel İstanbul Dünya Hastanesi plastik cerrahi uzmanı Dr. Gökhan Doğan, hemen her gün bir estetik ameliyat yaptıklarını söylüyor.
İstanbul'un çevre mahallelerinde bu ameliyatları yapan sayısız hastane var. Sadece Gaziosmanpaşa'da 10, Güngören, Bağcılar'da beşer, Zeytinburnu ve Bayrampaşa'da dörder, Esenler, Ümraniye, Kağıthane, Sultanbeyli'de üçer özel hastane ilk elde sayabileceklerimiz.
Gaziosmanpaşa Hastanesi'nde estetik ameliyat yapan Dr. Baki Çokneşeli, İstanbul'daki özel hastane sayısının 138'e ulaşmasının estetik ameliyatları varoşlara yaydığını düşünüyor. Diğer bir etkenin altını Küçükçekmece'deki Doğan Hastanesi Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Dr. Zeki Erksun çiziyor: Plastik cerrah sayısındaki artış. Türkiye'deki 400 plastik cerrahın dörtte biri İstanbul'da çalışıyor. Dr. Erksun'a göre durum böyle olunca arz-talep dengesi oluştu ve fiyatlar daha ‘‘ulaşılabilir düzeyler''e indi. Sonuçta estetik ameliyatlar toplumun hemen her kesiminde yapılabilir hale geldi.
Dr. Erksun'a göre, televole kültürü de estetik ameliyatlara özendiriyor. Basında çıkan estetik cerrahi haberleri talebi artırıyor. Ameliyattan memnun kalanların arkadaşlarının arasında ayaklı reklam gibi gezmesi de önemli. Bir de gelişen tekniklerinin ameliyatları daha az korkulur hale getirmesi de etkiler arasında.
GENÇLER İŞ BULMAK İÇİNBURUN YAPTIRIYORLAR
Dr. Doğan'ın anlattığına göre estetik ameliyatlara her kesim ve yaş grubundan ilgi var ama özellikle gençler arasında yaygın. Varoşlarda en çok hangi estetik ameliyatlar isteniyor derseniz, Etiler ya da Nişantaşı'ndakilerden farkı yok. İlk sırada burun ameliyatları geliyor. Onu meme küçültme veya büyütme, liposuction (vakumla yağ çekme), karın germe ameliyatları izliyor. Son zamanlarda saç ektirmek isteyenlerin sayısında da artış yaşanıyor.
ERKEKLER SAKLIYOR KADINLAR ANLATIYOR
18 yaşında memesine silikon taktıran, liposuction yaptıranlar var. Dr. Erksun'a göre özellikle çalışan genç kızlar burun estetiği ve liposuction yaptırmaya çalışıyor. Tezgahtarlık, banka memurluğu yaparken para biriktirerek ameliyat olan çok sayıda genç kız var. Fiziki görünümün iş bulma ve başarıda etkili olduğunu düşünüyorlar.
Dr. Doğan'ın gözlemine göre erkeklerde ameliyatlarını gizleme, kadınlarda ise tam tersine, anlatma eğilimi var. Dr. Erksun, estetik ameliyata yönelik eleştirel bakışın değiştiğine dikkat çekiyor: ‘‘Artık ayıp karşılanmıyor. Hatta yaptıranlar takdir bile ediliyor. Çarşıda, alışverişte burun bandajıyla rahatça dolaşılıyor. Bandajlarıyla kutlama yapanlar bile var. Silikon taktıran gizlemiyor, dekolte giyerek memelerini ön plana çıkarıyorlar.''
Yine de ‘‘sağlık nedeniyle'' yaptırdım diyenler var. Burun ameliyatı mazereti de pek değişmiyor: ‘‘Nefes alamadığım için ameliyat olmuşken düzelttiler.''
KARIN, BURUN, MEME İÇİN TATİLİNİ FEDA ETTİ
Aynur Koçulu (45 yaşında), bir firmada muhasebeci olarak çalışıyor. Evli ve bir çocuk annesi: ‘‘ Memelerim çok büyük olduğu için sırt ağrılarım vardı. Sağlık nedeniyle memelerimi küçülttürdüm. Memelerim küçülünce karın yağlarına da müdahale edildi. Yağ aldırdım yani. Burnumu kaldırmayı da doktor önerdi, basit bir şeymiş, yaptırdım. Ameliyat olduğumu gizlemiyorum. Tek sorunum bütün gardırobumu değiştirmem gerekiyor. Ameliyat için tatilimden vazgeçtim, tatil parasını hastane de uygun fiyat verince ameliyata yatırdım. Üst Bostancı'da oturuyorum ama ameliyat için daha uygun fiyat veren, işyerimin olduğu Sarıgazi'deki İstanbul Dünya Hastanesi'ni tercih ettim.''
KONFEKSİYON İŞÇİSİ YILMAZ BURNUNU DÜZELTTİRDİ
Erkekler de tıpkı kadınlar gibi en çok burun ameliyatı oluyor. Kepçe kulak ameliyatı isteyen de çok. Erkekler arasındaki yağ aldırma, karın germe ameliyatlarında artış olsa da kadınlar kadar sık değil. 18 yaşındaki konfeksiyon işçisi Yılmaz İpek burnunu düzelttirdi ve şimdi daha mutlu: ‘‘Nihayet oldum. Burnumdaki eğriliği düzelttiler, hemen yanında bir et büyümesi vardı onu da aldılar. Artık her şeyin daha iyi olacağını tahmin ediyorum. Ameliyat parası için abim destek oldu.''
KARI-KOCA AMELİYAT OLDULAR
Ayşe Çakıcı (55 yaşında), ev hanımı, iki yetişkin çocuk annesi ve ekonomik durumu kendi deyimiyle orta halli: ‘‘Kendimi daha iyi hissetmek için ameliyat oldum. Fiyatları araştırdım, İçerenköy'deki bir hastanede kaşlarımı ve göz kapaklarımı kaldırttım. Yüzümü biraz gerdirdim. Ameliyat parasını eşim verdi. Çok memnunum. Eşimde de burun eğriliği vardı, düzeltildi. Yakın bir arkadaşım var, ameliyat olması için ikna ettim, refakatçisi ben olacağım.
PAZARLIKLA BİR YERİNE İKİ AMELİYAT
Birden fazla estetik ameliyat olmak isteyenler de var. Dr. Çokneşeli, ‘‘Bize nasıl, ne kadar zamanda ve ne zorlukla para biriktirdiklerini, daha fazla kenara para koyamayacaklarını söyleyip yardım istiyorlar'' diyor. Dr. Doğan ise, ‘‘700 milyona hem meme, hem burun hem de karın gerdirme ameliyatı yaptığım bir vaka var. Parası olmadığı için onu da ödeyemedi, iki ay vade yaptık. Tabii birden fazla ameliyatın, örneğin meme küçültmeyle karın germenin, aynı anda yapılması daha ucuz'' diyor.
OTOMOBİLİNİ SATTI
Dr. Doğan, ‘‘Sosyo-kültürel düzeyi ne olursa olsun her insanda güzellik arzusu var. Gelirleri gerçekten düşük, evlerinde çok mütevazı koşullarda yaşayan ama ameliyattan vazgeçmeyenler gördüm. Ameliyat parasını denkleştirmek için arabasını satana da rastladım. Sonuçta estetik ameliyat geçirenler kendileriyle daha barışık ve mutlu oluyorlar'' diyor. Ersun'a göre muhafazakar kesimden gelen ve estetik ameliyat olanların sayısı da az değil. ‘‘Bazıları eşleriyle geliyor'' diyor.
AMELİYAT İÇİN 1.5 YIL PARA BİRİKTİRDİ
Zeynep Yılmaz 30 yaşında. Bir tekstil firmasında ortacı olarak çalışıyor: ‘‘Burnumun büyüklüğünden çok rahatsızdım. 25 yaşımdan beri ameliyat olmayı planlıyordum. 1,5 yıldır kenara bazen 70 milyon lira, bazen 150 milyon lira ameliyat parası koydum. Ameliyatımı gizlemedim. Böyle kendimi daha çok beğeniyorum, adımlarım daha güvenli.'
Fiyat farkı büyük
VAROŞLARDA (hastane + doktor ücreti)
Burun estetiği: 1 milyar - 1 milyar 850 milyon lira
Meme silikonu: 1.5 milyar - 2.5 milyar lira
Meme küçültme: 1 milyar lira- 3.5 milyar lira
Karın germe: 1 milyar lira - 3.5 milyar lira
Liposuction: 800 milyon- 2 milyar lira.
BÜYÜK ÖZEL HASTANELERDE (hastane + doktor ücreti)
Burun estetiği: 2.5 milyar lira
Meme silikonu: 3.5 milyar lira (artı silikon protez ücreti)
Meme küçültme: 6 milyar lira
Karın germe: 6.5 milyar lira
Liposuction: 3 milyar lira
ÜNLÜ CERRAH TARİFESİ (hastane masrafı dışında)
Burun estetiği: 2-4 bin dolar
Meme silikonu: 3.5- 5 bin dolar
Meme küçültme: 5 bin dolar
Karın germe: 5 bin dolar
Liposuction: 2- 5 bin dolar
Yazının Devamı >

1 yorum:

  1. yaz aylarının gelmesi ile malum kilolarım sıkıntı yaratıyor estetik cerrahi ameliyatı için geçmi kaldım meraktayım liposuction yaptırmak istiyorum ama izleri nekadar sürede geçer bilgilendirir misiniz?

    YanıtlaSil

medyadan

BlogcuZade Master