26 Aralık 2008 Cuma

Yeni yıl beklentileri

Yeni yıl beklentileri


Deniz Seki, yeni yılda anne olmak istediğini söyledi.


Deniz Seki, 99.0 KarmaTürk’de Elife’nin konuğu oldu. Yeni yıldan beklentilerini anlatan Seki, 2009 tarihinde olan rakamların toplamının 11 olduğunu, 11 rakamının hayatında hep önemli bir yeri olduğunu ve yeni yılda anne olmak istediğini söyledi.
Yazdığı öykülerden birinin senaryolaşmasını isteyen Seki, Çağan Irmak’ın yönettiği bir filmde oynamanın kendisini mutlu edeceğini söyledi.


----

  • Yeni yıl beklentileri ve depresyon...

Yeni yıla dair gerçekçi beklentiler yaşam zevkini artırırken hayalperest yaklaşımla yapılan değişiklikler ruhsal sorunların habercisi olabiliyor. Medical Park Bahçelievler Hastanesi'nden Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Hüsnü Erkmen, geleceğe dair planların sağlıklı bir ruh yapısını gösterdiğini belirtti. Psikolog Şebnem Turhan, “Şizoid kişilik bozukluğunda büyüsel ve astrolojik durumlar doğrultusunda beklentileri belirleme gözlenebilir. Mükemmeliyetçi ve depresif kişilikteki bireyler ise gerçekleşmeyen beklentilerini görür” diye konuştu.

Yeni yıl, yaşama dair planların hız kazandığı dönem… Kimisi aldığı piyango biletine güvenerek hayallerinde sınır tanımıyor kimisi ise kişisel ve çevresel koşullarını göz önünde tutarak gerçekçi planlar yapıyor. Medical Park Bahçelievler Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Doç. Dr. Hüsnü Erkmen Geleceğe dair planların sağlıklı bir ruh yapısını gösterdiğini belirterek “Planların sadece yeni yılın başlamasına bağlanması çok olumlu değildir. Kimileri ise yeni yıl ile birlikte eski yıla ait tüm olumsuzlukların ortadan kalkacağına ve herşeyin çok iyi olacağına inanır. Gerçekçi olmayan bu düşünce biçimi hayal kırıklıklarına ve ruhsal olarak kendini iyi hissetmemeye neden olabilir” diye konuştu.

İyilik dilemenin ruhsal bir rahatlama sağladığını kaydeden Erkmen, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yeni bir yıl, sonuçlarını kestiremeyeceğimiz olumlu veya olumsuz, beklenmedik olayları da içinde barındırabilir. Bu bilinmez insanları endişelendirip ruhsal olarak tedirgin ettiği için, iyilik beklentisi ve dileklerle rahatlamaya çalışılır. ”Gençlik yıllarında doğal olarak geleceğe dair beklentilerin daha fazla olduğunu hatırlatan Erkmen, “Yaş ilerledikçe yaşam daha stabil olur. Ayrıca tecrübeler de insanın neleri beklemesi gerektiğine dair bilgilerini artırır. Bilgi de bir ölçüde beklentiyi gerçeğe yaklaştırır ve yersiz beklentilerden kişiyi uzaklaştırır” dedi.

Psikolog Şebnem Turhan, gerçekçi olmayan beklentilerin hastalık habercisi olabileceğine dikkat çekti: “Aşırı beklenti içinde olma gerçekle bağlantısı olduğu sürece herhangi bir hastalık ya da sorunun habercisi olarak düşünülmeyebilir. Ancak söz konusu beklentiler gerçeklerden uzaklaşıyorsa, beklentilere göre hayatla ilgili önemli değişiklikler yapılıyorsa hastalıkların habercisi olabilir.”

Psikolog Şebnem Turhan, yeni yıl beklentilerinin yaşamı nasıl etkilediğini anlattı: Eğer birey aşırı ve gerçekçi olmayan beklentiler içindeyse bunları elde edemediğinde yeni yılın kendisine şanssız geldiğine inanıp hüsrana uğrayabilir.

Gerçekçi olmayan beklentiler gerçekçi olmayan planlar yapılmasını da doğurabilir.

Yeni yıla girdiği anda ne yapıyorsa tüm yılın da öyle geçeceğine inananlar vardır. Örneğin; hastanede yeni yılı karşıladıysa yılı hastanede geçireceği yönünde olumsuz bir beklenti içine girerler.
Beklentileri belirleme adına bazı bireylerin astrolojiden de yardım aldığı bilinmektedir. Öyle ki bazı kişiler yazılan ve söylenenlere öyle çok kendilerini kaptırırlar ki hayatlarındaki önemli kararları da bu doğrultuda alabilirler.

Milli piyango da yeni yılın vazgeçilmez bir geleneği haline gelmiş durumdadır. Büyük ikramiyenin kendisine vuracağını düşünüp çekiliş öncesi birçok borcun altına girmekte gerçekçi olmayan beklentilerden biri olarak değerlendirilebilir.

Bireyin beklentilere sahip olması hayata daha olumlu ve umutlu baktığını gösterir. Hayattan alınan zevke olumlu bir katkı sağlar.
Depresif kişilik yapısına sahip kişilerse daha çok yeni yılın kendilerine olumsuzluklar getireceğini, geçen yılda yapılamayan ve yarım kalan birçok işin olduğunu düşünür. Gelecekle ilgili umuttan çok geçmişe takılıp kalır.

Şizoid kişilik bozukluğunda daha da büyüsel ve astrolojik durumlar doğrultusunda beklentileri belirleme gözlenebilir.

Mükemmeliyetçi kişilik yapısına sahip kişiler de yine depresif kişilikteki bireyler gibi gerçekleşenden çok gerçekleşmeyen beklentilerini görür.

01.01.2008
http://www.anneyiz.biz

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

medyadan

BlogcuZade Master